Hardlopen bij Flevo Delta
Hardlopen voor je plezier, je fitheid en conditie, een marathon of voor de wedstrijd…
Van hardlopen krijg je een betere conditie. Dat merk je al als je een paar weken achter elkaar traint. Ook verricht het vaak wonderen voor je humeur. Maar er gebeurt nog veel meer goeds in je lijf wanneer je regelmatig een rondje loopt. Trainen in een groep stimuleert om regelmatiger te trainen. Aan de hand van een gericht schema kan je jouw persoonlijke prestaties verbeteren. In alle groepen werken we met gecertificeerde trainers die ervoor zorgen dat je de juiste begeleiding krijgt om jouw doel te bereiken.
Flevo Delta heeft 5 loopgroepen.
Loopgroep |
Mijn doel |
Hoe snel ga ik |
Wedstrijden |
Trainingen |
---|---|---|---|---|
Starten |
Beginnen met hardlopen samen met NN Running Coach. We ervoor dat je je conditie opbouwt en de looptechnieken gaat beheren zodat je met de juiste basis start. |
Na 7 weken kan je 20 tot 25 minuten achter elkaar hardlopen… |
Niet of af en toe | 2 keer per jaar in maart en september op de dinsdag 19.30 uur en zaterdag 09.00 uur |
Loopgroep 4 |
Conditie houden/verbeteren. Met elkaar trainen om je lichamelijke conditie op peil te houden of te verbeteren. |
Maakt niet uit | Niet of af en toe | dinsdag 19.30 uur en zaterdag 09.00 uur |
Loopgroep 3 |
Conditie houden/verbeteren. Met elkaar trainen om je lichamelijke conditie op peil te houden of te verbeteren. |
10 km in ca. 60 min tot 1.10 uur. 5 km. in 35 min. |
Niet echt een doel | dinsdag 19.30 uur en donderdag 19.30 uur (optie) zaterdag 09.00 uur |
Loopgroep 2 |
Prestatiegerichte en recreatieve lopers die het uiterste willen halen uit zichzelf tijdens een wedstrijd van 5, 10 km tot de halve marathon. | 10 km in ca. 60 min tot 1.10 uur. 5 km. in 35 min. |
Meedoen van 5 km tot aan halve marathon | maandag 19.30 uur dinsdag 19.30 uur woensdag 19.30 uur donderdag 19.30 uur (optie*) zaterdag 09.00 uur |
Loopgroep 1 |
Prestatie gericht naar een wedstrijd toe werken. Is voor prestatiegerichte lopers die het uiterste willen halen uit zichzelf tijdens een wedstrijd en/of een marathon. |
10 km in minder dan 50 min. Andere afstanden gerelateerd daaraan. |
Alle wedstrijden incl. marathon en/of langere afstanden. | dinsdag 19.30 uur en donderdag 19.30 uur (optie*) zaterdag 09.30 uur |
*) zaterdag is geen officiële FlevoDelta training, maar wordt wel door leden van FlevoDelta georganiseerd.
Hoe start ik?
Kies eerst in welke loopgroep je wil starten. Kom je er niet uit of wil je een paar lessen eerst gewoon meedraaien. Kom dan gewoon langs of neem contact op met één van de trainers. Ga je starten met hardlopen dan is de Nationale Nederlanden Running Coach voor jouw de beste keuze.
Antwoord op al jouw hardloopvragen, wie wil dat niet? Of het nou gaat over voeding, je training of het juiste materiaal: vraag het digitaal aan de NN Running Coach, ontwikkeld in samenwerking met de Atletiekunie. En start vandaag nog.
Wil je meer weten een proefles meelopen of lid worden. Klik dan op één van de opties…
Met de NN Running Coach kan je met en zonder goeie conditie starten …
Na 7 weken kan je 20 tot 25 minuten achter elkaar hardlopen…
Samen met de Nationale Nederlanden Running Coach zet Flevo Delta zich in voor de beginnende lopers. In samenwerking met de Atletiekunie geven we twee keer per jaar een cursus seizoen van 7 weken. We sluiten af met en echte duurloop in het Wisentbos waar je
- 25 minuten aaneengesloten kan hardlopen (3 km)
- je jouw tempo kent
- de juiste loophouding en techniek hebt
- je fitter en gezonder voelt
- je (nog) beter op gewicht bent
- je (nieuwe) loopmaatjes hebt
- je alleen of samen met de Flevo Delta groep je verder kan ontwikkelen en je conditie bijhouden
…en waarbij je trots op jezelf mag zijn
Tijdens elke training nemen professionele trainers je ongeveer 1¼ uur mee en vertellen ze je alles wat je moet weten om te beginnen en je verder te ontwikkelen. Als extra service geven we een 2e training gratis op de zaterdagmorgen.
Maar je krijgt veel meer dan alleen een fit lichaam als je meedoet aan NN Running Coach!
Antwoord op al jouw hardloopvragen, wie wil dat niet? Of het nou gaat over voeding, je training of het juiste materiaal: vraag het digitaal aan de NN Running Coach, ontwikkeld in samenwerking met de Atletiekunie. En start vandaag nog.
Let goed op de berichten op deze website en de FlevoPost om te kijken wanneer er weer een informatie avond is en er een NN Running Coach seizoen start.
Tijdens de informatie avond zijn er binnen interactieve workshops waar je volledig wordt geïnformeerd over
- schoenen, kleding en veiligheid,
- blessurepreventie en herkenning en verzorging van blessures
- bewust eten en drinken
- trainingsvormen en variatie
- hoe alles bij Start to Run werkt
Daarna gaan we naar buien en gaan we aan de slag met:
- het stabiel houden van je lichaam: romptrekking en stabiliteit
- hoe bepaal je je eigen tempo: tempodosering en ademhaling
- hoe loop ik: arm houding en -beweging, voetplaatsing en -afwikkeling, gebruik maken van de zwaartekracht
Waar en hoe trainen we?
Alle loopgroepen trainen op de atletiekbaan in Dronten en in of buiten het dorp (afhankelijk van het seizoen). Je loopt constant met je eigen loopgroep. Samen met je trainer werk je het trainingsprogramma af. Dit begint vaak met inlopen, daarna wat losmakende oefeningen en een loopscholing. De kern (het hoofddoel van de training) bestaat vaak uit intervallen die zorgvuldig van tevoren zijn samengesteld.
Veel gestelde vragen
Wanneer en hoe kan ik me aanmelden voor NN Running Coach?
Voor meer informatie ga je naar de website van Nationale Nederlanden – Kom ook in beweging
Per jaar starten er een aantal cursussen . Voor aanmelden kan je contact opnemen met Flevo Delta
Hardlopen, kan ik dat ook?
Ik ben niet zo sportief (understatement) en heb nog nooit hardgelopen. Kan ik het dan toch leren?
Start to Run is er juist voor mensen zoals jij, die nog nooit hebben hardgelopen maar die het wel willen leren. Onze trainers letten erop dat iedereen op zijn eigen niveau kan trainen, ook -of juist- de absolute beginners. Twijfel je over je gezondheid of heb je overgewicht? Ga dan eerst even langs je (huis)arts en laat je adviseren over je sportieve plannen.
Ik ben geen beginner meer. Is NN Running Coach dan nog interessant voor mij?
Ook ervaren lopers steken iets op tijdens de trainingen van NN Running Coach, omdat we niet alleen hardlopen maar ook rekken, strekken en aan looptechniek doen. De trainers delen de groepen zoveel mogelijk in op niveau. Je mag natuurlijk ook direct aansluiten bij één van de andere loopgroepen. Daar kan je tijdens de loopscholing en de kern je eigen looptechniek nog meer verbeteren.
Wat is de minimale leeftijd voor deelname aan NN Running Coach?
Individuele deelnemers moeten minimaal 16 jaar oud zijn. Ouders mogen wel hun tiener (vanaf 12 jaar) meenemen –en voor de ouder/begeleider van het kind geldt een minimale leeftijd van 18 jaar.
Vorig jaar heb ik meegedaan aan NN Running Coach. Ik vond het zo leuk, dat ik dit jaar weer wil meedoen! Kan dat?
Welkom terug! Je moet je alleen opnieuw inschrijven.
Krijg ik begeleiding als ik geblesseerd ben of ben geweest?
Ja dat is mogelijk. Flevo Delta werkt samen met fysio praktijk in Dronten, heeft eigen massage mogelijkheden en je krijgt begeleiding als je van je blessure weer bent hersteld. Goede begeleiding van de trainers zorgt ervoor dat je een blessure kan voorkomen.
Waarom is hardlopen zo gezond?
werken aan je gezondheid…
Meer spieren, minder vet
Door hardlopen krijgt je lichaam een andere samenstelling. Je lichaam bestaat uit spieren, organen, water, botten en vet. Veel mensen die sporten willen meer spieren kweken en vet kwijtraken. Hardlopen helpt daar goed bij. Zeker als je lopen combineert met een gezond voedingspatroon. Maar er is een punt waarop je spieren niet meer in omvang toenemen door hardlopen alleen. Is jouw doel je spieren continue sterker te maken en te laten groeien? Combineer hardlopen dan met krachttraining.
Stofwisseling
Hardlopen geeft je stofwisseling een boost. Je lijf verbrandt sneller calorieën. En bijkomend voordeel: die snellere verbranding gaat nog een tijd door nadat je je hardloopschoenen hebt uitgetrokken. Hierbij geldt over het algemeen: hoe langer je aan hardlopen doet, hoe efficiënter je lichaam jouw energie gebruikt. En daar heb je niet alleen tijdens het hardlopen profijt van, maar ook in het dagelijks leven.
Lopen voor je hart
Door hardlopen krijg je meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een snellere stofwisseling. De sport is ook goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder voor je hart. Als je regelmatig je hartslag een tijdje verhoogt door hard te lopen, maak je je hartspier sterker en vergroot je zijn capaciteit om zuurstof door je lichaam te pompen.
Betere bloedsomloop en opwaartse spiraal
Hardlopen verbetert je bloedsomloop doordat je bloedvaten wijder worden en je longinhoud toeneemt. Belangrijk is dat je het hardlopen blijft volhouden. Want wanneer je een tijdje aan hardlopen doet, raakt je lichaam gewend aan een hoger energieverbruik en gebruikt het je energie steeds efficiënter. Dit leidt tot een betere gezondheid van je hart en een hartslag die minder snel stijgt als je je inspant. Zo kom je in een positieve spiraal: hoe meer weken, maanden of jaren je hardloopt, hoe makkelijker je het volhoudt én hoe meer voordelen je lijf hiervan ervaart.
Blij door lopen
Heb je weleens gehoord van een ‘runners high’? Of misschien heb je deze zelf al een keer ervaren? Het is het euforische gevoel dat je overvalt wanneer je lichaam tijdens het hardlopen endorfine produceert. Het is wetenschappelijk bewezen dat hardlopen dit fijne gevoel kan veroorzaken. Hier lees je waarom hardlopen zo blij maakt.
Beter voor je hersenen
Dat hardlopen gezond is voor je lichaam is al langer bekend, maar er zijn nu ook steeds meer studies die aantonen dat een rondje rennen goed is voor je brein. De effecten worden zelfs vergeleken met meditatie en mindfulness.
Flevo Delta magazine
Alles over hardlopen bij ons, tips en mededelingen voor jou…
“Hardlopen in de regen. Ik ben zeiknat, maar voel me fantastisch”
“Hardlopen is niet denken….maar doen”
Fluitend sneller worden met minder kans op blessure…
Als slapen een sport is…..is een ochtendhumeur dan een sportblessure?
Excuses verbranden geen calorieën….