Petra Wilbrink is de vertrouwenspersoon binnen AV Flevo Delta.

Een vertrouwenspersoon kiest kant en is er alleen voor jou.  De vertrouwenspersoon luistert naar je, helpt je verhaal op een rij te zetten, kent de sport als netwerk, kent de weg voor tuchtrecht bij de bonden, kan een inschatting maken of je juridisch advies nodig hebt, kan mee gaan naar afspraken etc. De vertrouwenspersoon is geen hulpverlener of arts, maar kan je wel doorverwijzen.

Naast alle positieve kanten van sport heeft het ook een keerzijde. Het gaat dan over afwijkingen van de regels, waarden en normen in de sport. Dit kan zijn doping, match-fixing, seksuele intimidatie, schending mensenrechten, fraude, discriminatie die de olympische kernwaarden zoals respect, vriendschap en fair play aantasten. Kom jij dit tegen binnen onze vereniging of heb je er zelf mee te maken? Neem dan contact op. De vertrouwenspersoon kan je hierin helpen.

Je krijgt persoonlijke hulp maar hebt zelf de regie.

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Er is altijd een eerste stap nodig. Twijfel je, dan is het toch beter om die stap te zetten. Hieronder vindt je wat tips en richtlijnen die kunnen helpen.

Belangrijk:

  • Ben je in gevaar?
  • Heb je een arts nodig?

Tips voor melden (zie deze infographic):

  • Wat is er precies gebeurd?
  • Wanneer was dat?
  • Waren er andere personen bij?
  • Weet je wie de beschuldigde is?
  • Heb je misschien film of papieren die je veilig moet bewaren?
  • Zijn er andere slachtoffers?
  • Wacht niet te lang en zoek hulp jij denkt als dit nodig is.

Hoe maak ik een melding of klacht?

Je maakt eerst een melding bij het bestuur van AV Flevo Delta en/of de vertrouwenspersoon. Als je dat niet prettig vindt mag je ook contact opnemen met de Atletiekunie of met het centrum veilige sport.

Een melding mag anoniem worden gedaan via SpeakUp. Bij een anonieme melding kunnen we met je meedenken hoe de situatie gestopt kan worden. Voor onderzoek is het wel moeilijker om een goed beeld te krijgen van wat er is gebeurd.

Meldplicht voor het bestuur

Het bestuur van AV Flevo Delta moet met je melding aan de slag. Het bestuur heeft ook een meldplicht naar de sportbond of het Centrum, zodat er een dossier aangemaakt kan worden. Gezamenlijk ondersteunen we je met de beste oplossing.

Het bestuur zal je uitnodigen voor een gesprek om je melding toe te lichten. Ze zullen dan waarschijnlijk ook de persoon die beschuldigd wordt gaan spreken, wat is zijn/haar versie van wat er gebeurde. Het bestuur kan de beschuldigde van de vereniging wegsturen tijdens deze periode.