Hardlopers zijn er in vele vormen en maten. De één vindt 5 km genoeg, de ander focust zich op het lopen van een marathon. Waar voor de één de 5 km al een behoorlijke overwinning is, is het voor de ander te kort. Je moet echter voor beiden goed getraind zijn. Je kunt de 5 km of de marathon willen uitlopen maar je kunt ook voor beide afstanden voor een snelle tijd gaan. Het mooie aan hardlopen is dat je zelf kunt kiezen hoe jij de sport benadert. Laten we voorop stellen dat hardlopen op een verantwoorde manier gewoon hartstikke gezond is, dus wie praat er hier over afstanden, tijden of wat dan ook. Iedereen gaat meer lopen met een glimlach omdat hij of zij zich lekker voelt, een fit lijf heeft en zich sterk voelt.

Lopers die op een verantwoorde manier willen lopen hebben baat bij een hardloopschema. Een hardloopschema biedt hun de structuur om progressie te boeken, maar remt vooral af zodat men gedoseerd op kan bouwen. Progressie hoeft niet alleen tijd te zijn maar kan ook uitgedrukt worden in afstand, fitheidsgevoel en stressreductie. Nu begrijp ik dat het soms lastig is om een schema goed te kunnen afwerken maar daar zijn hardloopcoaches voor om je daarbij te helpen. Een hardloopcoach geeft aan of je toe bent aan de volgende training. Een simpele methodiek: je bent pas toe aan de volgende training wanneer je van de vorige hersteld bent. Uiteraard geldt dit niet bij alle marathonlopers die al verder zijn in hun ‘’hardloop ontwikkeling’’, maar voor een beginnende loper is dit super essentieel. Het hardloopschema biedt je het stappenplan om gedoseerd te werken en te LEREN hardlopen. De arbeid rust verhouding moet goed blijven, daarbij moet je niet doorschieten in emotioneel trainen, maar met beide voeten op de grond rationeel trainen.

Hardlopen met een loopschema betekent gedisciplineerd te werk gaan. Naast de trainer kunnen ook de lopers uit de groep hierbij helpen. Als je het moeilijk vindt om deze discipline op te brengen, vraag dan aan de groep om ‘een oogje in het zeil’ te houden en je mee te helpen om je aan het schema te houden. Dat is uiteindelijk ook één van de voordelen om in een groep te trainen.  Afwijken van het schema is altijd mogelijk, maar de trainer heeft het schema vaak zo opgemaakt dat er een bepaalde progressie lijn over tijd wordt vastgesteld. Moet je afwijken, doe dit dan in overleg met de trainer. Hij/zij kan het schema dan aanpassen.

Elk seizoen worden er voor de verschillende loopgroepen binnen AV FlevoDelta aparte schema’s opgesteld. Dit doen de trainers op basis van ervaring, modellen, hoe gevorderd de groep is, de komende wedstrijden en de wensen van de lopers in de groep. In het schema beginnen we vaak met relatief  ‘rustige’ trainingen en bouwen zo gedurende het seizoen de intensiteit op. Voor lopers die trainen voor een marathon worden individuele schema’s gemaakt.