Deelnemen in het verkeer…

’s Avonds hardlopen als het donker is voor mij lekker omdat ik dan tijd heb, het dan rustig is en het mystieke toch wel gaaf is.
Maar ik wil wel veilig lopen met LED verlichting die automobilisten en andere verkeersdeelnemers wel echt zien. Een klein lampje, een hesje of alleen reflecterende bandjes is niet genoeg. De tijden die wij lopen vallen vaak tijdens piektijden in het verkeer. Laat je daarom op wegen, voet- en fietspaden goed zien.

In het donker vallen en opstaan…

Het komt regelmatig voor dat je in het (vallende) duister dat kleine drempeltje op de weg niet goed ziet. Voor het het weet lig je languit op de grond. Ook hier is goede verlichting de oplossing. Kortom hieronder hebben we wat mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Lichtvest met LED lampjes

Vaak met voor een rijtje wit licht en achter een rijtje rode LED lampjes. Het ‘harnas’  is van reflecterend elastisch band gemaakt zodat het extra opvalt en altijd goed past. De prijzen variëren enorm, maar de kwaliteit ook. Ze zijn al verkrijgbaar voor 5 euro, maar ook voor rond de 30 euro.

Een echt lampje…

Heb je meer behoefte aan goeie verlichting voor je op de grond, dan is dit de uitkomst. Dit lampje draag je voor op de borst en draait dus met elke beweging mee (dus ook als je de bocht om gaat). Het LED lampje voor is erg fel, dus je ziet net zoveel als bijv. een fietslamp. Vaak in twee standen te stellen; fel en super fel. De meeste modellen hebben rood achter lampje geplaats op de batterij die in vele gevallen met een USB is op te laden. Belangrijke tip; neem een versie waarbij je het lampje verticaal naar boven en beneden kan bijstellen. Dat voorkomt dat je altijd het ‘groot licht’ op de weg loopt.

Ook hier speelt kwaliteit een rol. De prijzen variëren van 15 tot 35 euro. Je hebt versies met batterijen.

Verlichte armbanden.

Door je armbeweging vallen deze verlichte armbanden goed op. Koop er daarom altijd twee, elk voor een arm zodat het verkeer links en rechts je goed ziet.
De prijzen variëren natuurlijk, maar voor nog geen 5 euro zijn ze al verkrijgbaar. Ervaring leert wel dat de batterijen (vaak knoop batterij CR 2032) relatief snel op raken of de LED lampjes in de band zelf snel verminderen van felheid als de batterij op raakt.

Light tubes.

Je ziet ze steeds vaker verschijnen. Je valt goed op en kan in verschillende kleuren LED rondlopen. Voordeel is dat het erg licht aanvoelt. Niet veel te koop in een hardloopspeciaalzaak (mogelijk dat dat nog komt), maar op Amazone kan je ze in alle vormen vinden. Prijzen rond de 25-35 euro.

Licht draait met je mee…

Als je een lampje voor op je borst niet lekker loop, dan in een lampje op je hoofd mogelijk een goed alternatief. Een groot voordeel is dat het lampje altijd schijnt in de richting waarnaar je kijkt (en dus loopt). Een heel goede verlichting als je off-road gaat hardlopen.

Een groot nadeel is dat je andere deelnemers in het verkeer makkelijk kan verblinden. Het is ook aan te raden om dit lampje te combineren met een ander type verlichting om ervoor te zorgen dat je aan alle kanten goed zichtbaar bent voor het verkeer.

De prijzen variëren enorm, maar voor nog geen 10 euro kan je ze al vinden.