Nog niet zo lang geleden meldde de Volkskrant – gebaseerd op twee grote onderzoeken waarover het vakblad Annals of Internal Medicine publiceerde – dat koffie drinken de kans op een lang leven vergroot. Al bij het drinken van één kop koffie per dag zou je hiervan de vruchten plukken, en drie koppen koffie per dag zouden een optimale positieve invloed op je gezondheid hebben.

Koffiedrinkers

Aan het onderzoek deden 185.000 Amerikanen mee. Zij gaven aan hoeveel koffie ze dronken en werden daarna zestien tot twintig jaar gevolgd. De onderzoekers hielden bij waaraan de deelnemers uiteindelijk overleden. Daaruit bleek dat koffiedrinkers minder snel dood gingen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en aan aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, bepaalde vormen van kanker, diabetes en nierziekten.

Niet allemaal aan de koffie

Toch betekenen deze resultaten niet dat je nu ook aan de koffie moet als je meer van andere drankjes houdt, zegt Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. Ook als je elke dag drie koppen zwarte of groene thee drinkt heb je namelijk minder kans op hart- en vaatziekten en op een beroerte.

Adrenaline

En koffie en sportprestaties, hoe zit dat dan? Als je koffie met cafeïne drinkt, zou dit een positieve invloed hebben op de aanmaak van adrenaline. Als gevolg daarvan heb je meer energie en stroomt ook je bloed beter van je hart naar je spieren. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat je tijdens het sporten meer energie en minder spierpijn hebt en je ook minder snel moe wordt.

Je merkt dit effect pas na zo’n twintig minuten en het blijft daarna ongeveer vier uren doorwerken.

Hoe worden de sportprestaties verhoogd met koffie?

Door koffie te drinken krijg je cafeïne binnen. Cafeïne zou de aanmaak van adrenaline stimuleren. Hierdoor zou de energieaanmaak verhoogd worden en het verbetert ook de bloedstroom van het hart en naar de spieren. Dit zou er voor kunnen zorgen dat je minder vermoeid bent. Cafeïne heeft invloed op de mate van inspanning, maar ook op de pijn en de energie die je hebt. Hierdoor kun je door de inname van koffie beter presteren tijdens het sporten omdat het kan leiden tot verhoogde prestaties.

Na twintig minuten

Op het moment dat de cafeïne wordt ingenomen merk je nog niet meteen iets. Het effect is namelijk pas merkbaar na ongeveer 20 minuten. Daarna gaat het lichaam beetje bij beetje de cafeïne afbreken en hierdoor neemt ook de werking geleidelijk af. Er kan gezegd worden dat na ongeveer vier uur de helft van de hoeveelheid cafeïne is afgebroken. Nu vraag je je misschien af hoeveel koffie je lichaam nodig heeft om de sportprestaties te verbeteren. Het is belangrijk dat wanneer je je prestaties wilt verbeteren dat je dan (minimaal) een uur van tevoren een hoeveelheid van drie mg per kg lichaamsgewicht consumeert. Als je 60 kg weegt dan is dat dus 180 mg cafeïne, dit betekent twee kopjes koffie drinken.

Gefilterd

Of je nu van koffie houdt of niet, het allerbelangrijkste is dat je elke dag genoeg drinkt: 1,5 tot twee liter, in de vorm van water, koffie en/of zwarte en groene thee zonder suiker. Koffie met melk en een cappuccino mogen ook. Het Voedingscentrum voegt daar nog aan toe dat voor je gezondheid gefilterde koffie het beste is. In ongefilterde koffie zit een stofje dat het cholesterolgehalte in je lichaam verhoogt.

Bronnen: Voedingscentrum en Koffie-weetjes.nl